Japońskie smaki w ZS5
- Szczegóły
Kiedy słyszysz Japonia - myślisz "sushi". To pierwsze skojarzenie jest niezwykle naturalne. Sushi to najbardziej znane i lubiane danie japońskie.
ZS 5 podczas Światowego Dnia Krwiodawstwa w Stargardzie
- Szczegóły
W czerwcu obchodzony jest Światowy Dzień Krwiodawstwa. W Stargardzie działa Rejonowa Rada Honorowych Dawców Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża i Wojskowy Klub HDK PCK „Saper”. W tym roku „Saper” świętował swoje dziesięciolecie.
Drip, hemex, cortado, french press, affogato, tiger skin coffee…
- Szczegóły
Brzmi tajemniczo, zaś nauczyciele pionu gastronomicznego w naszej szkole posiedli kawowe know-how. Chcąc być na bieżąco, rozeznanymi w aktualnych trendach, a także w związku
z nieustającą potrzebą samokształcenia nauczycieli, jako kadra poszerzyliśmy swoją wiedzę na kursie baristycznym.
MISTRZ LEPIENIA PIEROGÓW
- Szczegóły
Przedświąteczny czas na dobre zawitał w naszej szkole. Choinka wita już od progu, a po szkolnych korytarzach roznosi się aromat bożonarodzeniowych przysmaków. W pracowniach gastronomicznych praca wre. Początek grudnia to doskonały czas by odświeżyć umiejętność sporządzania pierogów, bowiem święta tuż-tuż...
Aktywność zawodowa nauczycieli gastronomii
- Szczegóły
Nauczyciele zawodu nieustannie podnoszą kwalifikacje. Tym razem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych, wzięły udział w szkoleniu umiejętności w zawodzie piekarza.
Kurs Carvingu w ZS5
- Szczegóły
To już za nami! W naszej szkole odbyło się kolejne ciekawe wydarzenie. Tym razem był to pierwszy w historii szkoły kurs Carvingu. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności pod okiem wykwalifikowanego Instruktora Carivingu. Kurs prowadzony był przez Panią Dominikę Sadowską
- Złotą medalistkę Olimpiady Kulinarnej IKA w kategorii K1, Stuttgart 2020,
- Srebrną medalistkę Olimpiady Kulinarnej IKA w kategorii Live Carving K3, Stuttgart 2020,
- Mistrzynię Świata CULINARY WORLD CUP, Luksemburg 2018,
- Wicemistrzynię Europy podczas EURO LIVE CARVING CUP, Czechy 2017,
- Wicemistrzynię Polski w Carvingu 2015,
- dwukrotną zdobywczynię Pucharu Polski w Carvingu 2015 i 2016.
Najlepszy Kucharz ZS5
- Szczegóły
Jak co roku, w maju rozstrzygnęliśmy konkurs na Najlepszego Kucharza ZS5. Tym razem uczniowie zaprezentowali kulinarne umiejętności, przygotowując dania typu freestyle. Dowolna tematyka pozwoliła naszym uczniom rozwinąć skrzydła. Wśród najlepszych znaleźli się:
Warsztaty cukiernicze ,, Ciasta krucho – drożdżowe ’’ w Zespole Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie
- Szczegóły
15 marca 2022r. gościliśmy w naszej szkole uczniów 8 klasy Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Stargardzie wraz z opiekunami. Celem tego spotkania była integracja młodzieży, zapoznanie z pracowniami specjalistycznymi oraz przybliżenie metod pracy podczas zajęć w naszej szkole.
Niestrudzeni carvingowcy
- Szczegóły
Niestrudzeni carvingowcy klasy 3Cp i 3A prześcigają się w pomysłach oraz w wykonaniach ozdób z warzyw, owoców i, jak można zobaczyć, nie tylko.
Świątecznie w ZS 5
- Szczegóły
W Zespole Szkół nr 5 czuć świąteczną atmosferę. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowują tradycyjne świąteczne potrawy i wypieki. Już od progu unosi się zapach pierników, miodu, cynamonu i goździków. Wszystko to za sprawą magicznej atmosfery, zaangażowania młodzieży i ciekawych pomysłów nauczycieli zawodu.
Z cyklu kucharz poleca!
- Szczegóły
Pracownia technologii gastronomicznej to bardzo ciekawy i szalenie istotny przedmiot w kształceniu przyszłych kucharzy. Po wakacyjnej przerwie na rozgrzewkę i przed ścisłym przygotowaniem do egzaminu Uczniowie klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych wykonali smaczne i pięknie garnirowane przekąski.
Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZS NR 5 Stargard "Smacznego jajka"
- Szczegóły
Potrawy z jajek są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu, a przy tym stanowią ciekawą alternatywę dla prostych śniadań, obiadowych dań mięsnych i dla monotonnych kolacji.