Open menu

tytuloweBrzmi tajemniczo, zaś nauczyciele pionu gastronomicznego w naszej szkole posiedli kawowe know-how. Chcąc być na bieżąco, rozeznanymi w aktualnych trendach, a także w związku
z nieustającą potrzebą samokształcenia nauczycieli, jako kadra poszerzyliśmy swoją wiedzę na kursie baristycznym.

Pod przewodnictwem pasjonatki kawy i instruktorki pani Doroty Fetings-Buczyńskiej poznaliśmy tradycyjne techniki parzenia kawy, tajniki sporządzania napojów na bazie espresso oraz bieżące trendy kawowe. Poszerzyliśmy wiedzę na temat kawy jako surowca oraz kawy jako gotowego produktu dla konsumenta. Zgłębiliśmy wiedzę techniczną na temat ekspresów oraz poznaliśmy tajniki arte latte. Kurs został zrealizowany przez Izbę Rzemieślniczą Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Szczecinie w ramach projektu „MASTER – wsparcie specjalistycznego kształcenia zawodowego w sektorze spożywczo-gastronomicznym odpowiadającego na pilne potrzeby regionalnego rynku pracy województwa zachodniopomorskiego”.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć na których aromat kawy gra główną rolę.

{gallery}2023/drip-hemex-cortado-french-press-affogato-tiger-skin-coffee{/gallery}