kucharz i technik żywienia
Najlepszy Kucharz ZS5
Jak co roku, w maju rozstrzygnęliśmy konkurs na Najlepszego Kucharza ZS5. Tym razem uczniowie zaprezentowali kulinarne umiejętności, przygotowując dania typu freestyle. Dowolna tematyka pozwoliła naszym uczniom rozwinąć skrzydła. Wśród najlepszych znaleźli się:
Warsztaty cukiernicze ,, Ciasta krucho – drożdżowe ’’ w Zespole Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie
15 marca 2022r. gościliśmy w naszej szkole uczniów 8 klasy Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Stargardzie wraz z opiekunami. Celem tego spotkania była integracja młodzieży, zapoznanie z pracowniami specjalistycznymi oraz przybliżenie metod pracy podczas zajęć w naszej szkole.
Niestrudzeni carvingowcy
Niestrudzeni carvingowcy klasy 3Cp i 3A prześcigają się w pomysłach oraz w wykonaniach ozdób z warzyw, owoców i, jak można zobaczyć, nie tylko.
Świątecznie w ZS 5
W Zespole Szkół nr 5 czuć świąteczną atmosferę. Uczniowie klas gastronomicznych przygotowują tradycyjne świąteczne potrawy i wypieki. Już od progu unosi się zapach pierników, miodu, cynamonu i goździków. Wszystko to za sprawą magicznej atmosfery, zaangażowania młodzieży i ciekawych pomysłów nauczycieli zawodu.
Z cyklu kucharz poleca!
Pracownia technologii gastronomicznej to bardzo ciekawy i szalenie istotny przedmiot w kształceniu przyszłych kucharzy. Po wakacyjnej przerwie na rozgrzewkę i przed ścisłym przygotowaniem do egzaminu Uczniowie klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych wykonali smaczne i pięknie garnirowane przekąski.
Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZS NR 5 Stargard "Smacznego jajka"
Potrawy z jajek są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu, a przy tym stanowią ciekawą alternatywę dla prostych śniadań, obiadowych dań mięsnych i dla monotonnych kolacji.