22 maja 2024r. w Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie odbyły się dwa wewnątrzszkolne konkursy kulinarne. Uczniowie pionu gastronomicznego stanęli do walki o tytuły: Najlepszego Kucharza Zespołu Szkół nr 5 i Najlepszego Cukiernika Zespołu Szkół nr 5.
Młodzież rozwija zawodowe umiejętności, sięga do nowinek kulinarnych i zaskakuje wyszukanymi smakami.
Patronem tegorocznego konkursu był Miejski Browar Stargard, restauracja znana z urozmaiconej kuchni. Mistrz kulinarny Browaru, Paweł Zaradkiewicz, przygotował i przeprowadził pokaz gastronomiczny, wzbudzający duże uznanie publiczności, natomiast właścicielka restauracji Agata Szubert ufundowała i - wraz z Panią Dyrektor Wydziału Oświaty Kultury i Sportu Alicją Kacprzyk - wręczyła nagrodę w postaci miesięcznego stażu dla Najlepszego Kucharza i Najlepszego Cukiernika Zespołu Szkół nr 5.
To wielki zaszczyt i duża szansa szkolić się pod okiem najlepszych, a młodzi adepci sztuki kulinarnej zaskoczyli inwencją twórczą i kreatywnością.
Tytuł Najlepszego Kucharza zdobyła Natasza Sobańska
Tytuł Najlepszego Cukiernika zdobyła Maja Jabłońska.
Opiekunami konkursu były: M. Samujło, J. Izak, M. Nowicka-Chorągiewicz.