Gościem Zespołu Szkół nr 5 w Stargardzie był Pan Piotr Lewtak, stargardzki kucharz o międzynarodowej sławie.
Młodzież klas gastronomicznych mogła się przekonać, że gotowanie to prawdziwa sztuka, tworzona nowoczesnymi metodami. Wykorzystanie techniki sous vide, zamszu cukierniczego, unikatowej glazury oraz techniki druki 3D pozwoliły na przygotowanie wspaniałych dań w postaci kremu z kalafiora i białej czekolady, polędwiczki glazurowanej czarnym bzem i panierowanej pistacjami, babeczek z karmelizowaną gruszką oraz autorskiego deseru typu pianka.
Prawdziwą przyjemnością był kontakt z osobą pełną pasji, determinacji i ogromnego talentu. Pan Piotr Lewtak pracuje i rozwija się na rynku skandynawskim, jest utytułowanym kucharzem, który podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej zdobył brązowy medal. Potrafi zarażać pasją, zadziwia skromnością i ma wspaniały kontakt z młodzieżą.
Spotkanie z nim było dla młodych adeptów sztuki kulinarnej prawdziwą gratką, wspaniałym doświadczeniem i wielką inspiracją.