Uczniowie pionu gastronomicznego stanęli do walki o tytuły: „Najlepszego kucharza Zespołu Szkół nr 5” i „Najlepszego cukiernika Zespołu Szkół nr 5”.
18 stycznia w Zespole Szkół nr 5 w Stargardzie odbyły się dwa najważniejsze wewnątrzszkolne konkursy kulinarne. Uczniowie pionu gastronomicznego stanęli do walki o tytuły: „Najlepszego kucharza Zespołu Szkół nr 5” i „Najlepszego cukiernika Zespołu Szkół nr 5”.
Z każdym podejmowanym przedsięwzięciem młodzież rozwija zawodowe umiejętności, sięga do nowinek kulinarnych i eksperymentuje łącząc elementy tradycyjnej kuchni z aktualnymi trendami.
Kucharze zaskakując jury wykazali się znajomością kuchni molekularnej, cukiernicy zaś - najnowszymi trendami w pracy z izomaltem. A było o co walczyć bo na zwycięzcę czekał zarówno o zaszczytny tytuł jak i atrakcyjne nagrody rzeczowe. Fundatorem nagród był sklep Bricomarché Strargard. Sponsor akcji wsparł również szkołę w doposażeniu pracowni gastronomicznej, inwestując tym samym w potencjał młodych talentów kulinarnych i rozwój pasji stargardzkiej młodzieży.
Poniżej przedstawiamy laureatów konkursu i przygotowane przez nich pyszności. Zapraszamy do obejrzenia galerii.
I miejsce, w kategorii kucharskiej, ex aequo zajęły: Izabela Kaczan kl. IIC i Magdalena Jończyk kl. IIC. Odpowiednio za danie: tatar z łososia wędzonego na guacamole z kawiorem z galarety o smaku pomarańczy oraz z chipsami z płatków glonów nori oraz pieczony łosoś na puree dyniowo-batatowym z warzywami i sosem z granata.
II miejsce Julia Smagowicz kl. IIC
Wśród cukierników na pierwszym miejscu uplasował się smakowity tort Angeliki Hilgier kl. IB
II miejsce: Oliwia Mazurek kl. IB
III miejsce Anna Chmielewska kl. IB
Młodzi adepci sztuki kulinarnej wyznają zasadę „ Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale”.
Opiekunami konkursu były: M. Samujło, J. Izak, M. Liburska