t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

Cukiernik - ,,Przepis na słodkie chwile’’

1Podajemy sprawdzony przepis na ptysie, które zawsze wyjdą pyszne i piękne. Z serdecznymi pozdrowieniami uczniowie zawodu cukiernik.
Ptysie z bitą śmietaną
Surowce:
woda - 375ml
mąka pszenna typ 500 - 200g
jaja - 6 szt.
sól - 2g
śmietanka 36% - 500g
cukier puder - 30g
cukier wanilinowy - 5g
Sposób wykonania:

1. Przygotować i natłuścić blachę.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200⁰C.
3. Mąkę przesiać.
4. Jaja zdezynfekować, wybić.
5. Zagotować wodę z tłuszczem i solą.
6. Wsypać mąkę i mieszając gotować 3 – 6 minut, aż masa będzie odchodzić od garnka i mieszadła.
7. Studzić do temperatury 70⁰C, cały czas mieszając.
8. Stopniowo dodawać jaja.
9. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
10. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, formować okrągłe korpusy na natłuszczonej blasze.
11. Upiec na złoty kolor.
12. Ostudzić i przekroić korpusy.
13. Ubić śmietankę z częścią cukru pudru, nałożyć ją do dolnej części korpusu, przykryć górną częścią, posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego 😊