t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

,,Naleśniki – fruwające smakołyki’’

22   Przepis na idealne ciasto naleśnikowe zdradzą Wam uczniowie klasy pierwszej Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Na zajęciach Pracowni technologii gastronomicznej młodzież z humorem ćwiczyła smażenie i odwracanie naleśników poprzez podrzucanie. Nie jest to łatwe, ale perfekcyjne placki fruwały wysoko lądując na patelni. Dzięki swojej kreatywności nasi młodzi i zdolni mistrzowie sztuki kulinarnej zaprezentowali ciekawe sposoby serwowania naleśników na słodko.
Oto przepis:

 

Naleśniki
Normatyw surowcowy:
• Mąka 300 g
• Jaja 3 szt.
• Mleko 300 ml
• Woda 250 ml
• Sól do smaku
• Słonina 10 g

Sposób wykonania:
Do naczynia wlać wybite jaja, dodać mleko, sól, wymieszać trzepaczką rózgową. Następnie wsypać przesianą mąkę i wyrabiać ciasto trzepaczką, aż będzie jednolite. Ustalić konsystencję ciasta dodając wodę. Rozgrzaną patelnię posmarować słoniną, wlać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić. Smażyć z obu stron. Z tej ilości ciasta powinno powstać 20 sztuk naleśników usmażonych na patelni o średnicy 18 cm.
Życzymy miłej zabawy i smacznego - uczniowie klasy I Tż p - grupa II oraz pani Marzena Samujło.