t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

UONET+ zaloguj sieUONET+ dostep do edziennikaUONET+ obejrzyj filmyErasmusGI DeutschPlusGI

Przepis na oponki serowe.

IMG 4371Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy na zajęciach Pracowni technologii żywienia uczą się sporządzania i sposobów serwowania najróżniejszych potraw. Wykonujemy między innymi zestawy obiadowe, zakąski, desery, ciasta, napoje. Młodzież klasy III o, z pierwszej grupy, chciałaby podzielić się przepisem na przepyszne oponki serowe.
Oponki z białym serem


Surowce:
• 500g sera półtłustego twarogowego
• 500g mąki pszennej
• 100g cukru
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 4 żółtka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka octu
• 250ml kwaśnej śmietany
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ser przecisnąć przez praskę.
2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
5. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Smacznego życzą: Małgorzata Grzębowska, Filip Banaszak i pani Marzena Samujło.