t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

UONET+ zaloguj sieUONET+ dostep do edziennikaUONET+ obejrzyj filmyBEZ DATY page 001Erasmus

II Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych Warsztaty kulinarne – „Żywność certyfikowana i ekologiczna”

IMG 20181106 100847   W dniu 6.11.2018 roku dla uczniów klas o profilu gastronomicznym zostały przeprowadzone warsztaty edukacyjno - kulinarne, których tematem było zastosowanie w gastronomii żywności certyfikowanej i ekologicznej.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział Terenowy w Szczecinie, a prowadził je Pan Robert Bochenko. Celem warsztatów było zaznajomienie młodzieży z tematyką żywności ekologicznej i certyfikowanej oraz przedstawienie korzyści ze stosowania ich w kuchni. Młodzież pogłębiła swoją wiedzę o żywności ekologicznej oraz poznała korzyści z jej wykorzystywania w codziennej diecie. Uczniowie pod okiem prowadzącego przyrządzili kaszotto, które później konsumowali. Dzięki udziałowi w warsztatach młodzież zdobyła wiedzę i praktyczne umiejętności dokonywania właściwych wyborów produktów spożywczych i przygotowywania wysokiej jakości potraw.